🏛
Ιστορία του Αθλητικού Κέντρου Ε.Μ.Π.
Ιστορική Αναδρομή
Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής («Τμήμα Σωματικής Αγωγής») ιδρύθηκε με το υπ’ αριθμ. 2098 της 12 Αυγ. 1942/3 Φεβρ. 1943 (ΦΕΚ Α΄ 25) νομοθετικό διάταγμα και κυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 295/1946 (ΦΕΚ Α΄ 185) πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και την ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των φοιτητών. Από την ίδρυση του τμήματος, το μάθημα «σωματικής αγωγής» είχε ενταχθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έως και το έτος 1974. Από το έτος 1974 και για δύο συνεχόμενα έτη η «σωματική αγωγή» υφίστατο ως μάθημα επιλογής.
Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής στεγάστηκε για πρώτη φορά στον 5ο όροφο του κτηρίου Μπουμπουλίνας και διέθετε στην αυλή της Πατησίων γήπεδο Καλαθοσφαίρισης και Πετοσφαίρισης. Εκτός των συνηθισμένων αθλημάτων ο καθηγητής κος Θεοδωρακάκος ιδρύει το τμήμα Σκοποβολής. Με τη αποχώρηση Θεοδωρακάκου και Μητροφάνους προσλαμβάνονται οι Καθηγητές Κωνσταντίνος Πανίτσας και Διονύσιος Μερκάτης. Μετά από ενέργειες του κου Πανίτσα προς την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας παραχωρούνται στο Τ.Φ.Α. του ΕΜΠ, δύο ιστιοπλοϊκά σκάφη και δημιουργείται ομάδα Ιστιοπλοΐας ΕΜΠ. Μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας της φιλοσοφίας της άσκησης ως τρόπο ζωής, εφαρμόστηκε ως στρατηγική επιλογή η υποστήριξη και παροχή ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων προσελκύοντας έτσι αυξημένο αριθμό φοιτητών. Η σύλληψη της ιδέας εκ μέρους των Καθηγητών Κωνσταντίνου Πανίτσα και Διονύσιου Μερκάτη, έδωσε τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της Πολυτεχνειακής κοινότητας να μυηθούν στη φιλοσοφία της δια βίου άσκηση.
Έτσι στη συνέχεια δημιουργήθηκε τμήμα εκπαίδευσης κωπηλασίας μετά την παραχώρηση μιας οκτάπους από την Ομοσπονδία Κωπηλασίας. Υπό την καθογήγηση του κ. Οττάκε και των κ. Πολίτη και Μαρνιέρου δημιουργούνται οι πρώτες ομάδες Πολεμικών Τεχνών, το SHOTOKAN και το ΑIKIDO, αντίστοιχα. Aκολουθεί η δημιουργία τμήματος εκπαίδευσης JUDO, μετά από εισήγηση του φοιτητή Τρύφωνα Πέπα και του μέλους της Ομοσπονδίας JUDO, Θύμιου Πιερίδη. Η εκμάθηση στο άθλημα των χιονοδρομιών στον Παρνασσό στην πίστα Φτερόλακα και η δημιουργία αντιπροσωπευτικής ομάδας Χιονοδρομιών ξεκίνησε μετά από εισήγηση του κ. Πανίτσα για την αγορά αθλητικού εξοπλισμού (160 ζευγάρια πέδιλα και μπότες του σκι). Με τις προσπάθειες των ίδιων Καθηγητών, παραχωρήθηκε και η πισίνα της φοιτητικής Λέσχης στον Αγιο Λουκά Πατησίων, στους φοιτητές -τριες του ΕΜΠ, για Κολύμβηση. Αργότερα η εκπαίδευση συνεχίστηκε στο Κολυμβητήριο Ζωγράφου. Με συμφωνία του Καθηγητή κ. Διονύσιου Μερκάτη και του κ. Χαράλαμπου Πολυχρονόπουλου δημιουργούνται τμήματα εκπαίδευσης SUIBUKAN και λίγο αργότερα τμήματα εκμάθησης NIJITSOU.
Στο Καράβι, στο Μαραθώνα, δημιουργείται για πρώτη φορά τμήμα εκμάθησης Surfing, ενώ στη συνέχεια και με συμφωνία με τον κ. Παναγιώτη Βουρνά (ιδιοκτήτη και εκπαιδευτή ιδιωτικής σχολής υποβρυχίων καταδύσεων) δημιουργούνται τα πρώτα τμήματα εκμάθησης Υποβρυχίων Καταδύσεων. Ταυτόχρονα δημιουργούνται τμήματα εκμάθησης αναρρίχησης σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Θεοχαρόπουλο (προπονητή του ΕΟΣ) και τμήματα εκμάθησης Ιππασίας με την κα Αλκηστη Αρχιμανδρίτη, στον ιππικό όμιλο Τατοϊου. Το 1993 με πρωτοβουλία του κ. Μερκάτη και σε συνεργασία με την Λέσχη Ανεμοπορίας, πραγματοποιείται στην Πατησίων, έκθεση Ανεμοπτέρου και αμέσως ακολουθεί η δημιουργία τμημάτων εκπαίδευσης ανεμοπορίας των φοιτητών-τριών ΕΜΠ, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα με εκπαιδευτή τον ίδιο. Στην γκάμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, προστίθεται ακόμα δύο αεραθλήματα, ο Αετός και το Παραπέντε, με εκπαιδευτή το κ. Πλάτωνα Λουρουβακάλη.
Ακολουθεί δημιουργία τμημάτων της Πολεμικής Τέχνης KENTO, ενώ αθλήματα όπως Ποδόσφαιρο Σάλας, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Τάι τσι, και Πατινάζ, διεξάγονται περιστασιακά και κατά περιόδους, στο γυμναστήριο της Πατησίων. Από το 1993 έως το 2007, το Τμήμα Φυσικής Αγωγής, στελεχώθηκε σταδιακά με έξι νέους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής και το 2009 μεταφέρθηκε σε καινούριες, υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, στο Αθλητικό Κέντρο στο ΕΜΠ Ζωγράφου, όπου λειτουργεί έως και σήμερα. Η γκάμα των αθλητικών δραστηριοτήτων που παρέχονται από το Τμήμα, εμπλουτίζεται με τα αθλήματα της Ιππασίας, ντου Θαλασσίου Σκι και του Rafting, αλλά και πολλών άλλων όπως Yoga, Pilates, Total Body, Hip-Hop, Hapkido, Eπιτραπέζια Αντισφαίριση, Βαsket 3×3 και Ποδόσφαιρο 5×5. Επίσης καθιερώνονται διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις και διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια όπως ναυαγοσωστικής, πρώτων βοηθειών, διαιτησίας κλπ.
Παράλληλα, οι αντιπροσωπευτικές αθλητικές ομάδες φοιτητών-τριών του Ιδρύματος, συμμετέχουν σε Πανελλήνια, Πανευρωπαϊκά, Διεθνές και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Πανεπιστημιάδες, καταλαμβάνοντας αξιόλογες θέσεις και διακρίσεις, ενισχύοντας έτσι το κύρος του ΕΜΠ και προβάλλοντας τη χώρα μας σε Διεθνές και Παγκόσμιο επίπεδο.
Το προσωπικό του Τμήματος αποτελείται από Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με μεγάλη εμπειρία πάνω στον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό και εξειδίκευση στα διάφορα αθλήματα. Ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Μ. Κυρίτσης διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επί μακρό χρονικό διάστημα και τεχνικός υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (EUSA-FISU) στο άθλημα της Καλαθοσφαίρισης ενώ η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Α. Τσουρουφλή διατελεί τεχνική υπεύθυνος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (EUSA), στο άθλημα της Αντισφαίρισης.
Αξιοσημείωτη επίσης είναι η εκλογή της φοιτήτριας της ΣΕΜΦΕ Ελευθερίας Καλλικαζάρου, ως Πρόεδρος των φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.
Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής Σήμερα
Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Ε.Μ.Π. σήμερα στεγάζεται στο υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο το οποίο καλύπτει συνολική επιφάνεια 3.500 τ.μ. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (η κατασκευή του οποίου εγκρίθηκε επί πρυτανείας κ. Α. Ανδρεόπουλου και υλοποιήθηκε επί πρυτανείας κ. κ. Μουτζούρη) και διατηρεί το παράρτημα στο κτιριακό συγκρότημα της Πατησίων (κτίριο Μπουμπουλίνας) όπου λειτουργεί μια αίθουσα οργάνων για μυϊκή ενδυνάμωση και μια αίθουσα αεροβικής άσκησης.
Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν Κλειστό Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης-Πετοσφαίρισης- πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 550 θεατών, αίθουσες με εξελιγμένα όργανα γυμναστικής με αντίστοιχο μηχανολογικό εξοπλισμό, αίθουσα μπιλιάρδου, αίθουσα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, σάουνα, τζακούζι, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, γήπεδα ποδοσφαίρου, αντισφαίρισης κλπ, αλλά και με την συνεργασία διαφόρων Ομίλων, Συλλόγων και Ομοσπονδιών για αθλήματα που απαιτούν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, όπως χιονοδρομίες, υποβρύχιες καταδύσεις, ανεμοπορία, θαλάσσιο σκι κλπ.
Μέσα στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης παροχής υπηρεσιών του Τμήματος υλοποιήθηκε η κατασκευή ιστοσελίδας του Αθλητικού Κέντρου Ε.Μ.Π., ένα εγχείρημα που υποστηρίχθηκε από το τη Διοίκηση του Ιδρύματος, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Διοικητικής Μέριμνας, κ. Δ. Παπαντώνη.
Εγκαταστάσεις
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ/ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΥΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ
ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠ/ΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΣΑΟΥΝΑ
JACUZZI